NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

John Swaab
(1933 - 2016)



Hieronder een In Memoriam gepubliceerd in het blad draf&rensport,
in nummer 37 van 15 september 2016.

TITEL: John Swaab, klassiek paardenman van het oude stempel

(door Douwe Frerichs)

Toy Merx belde zondagavond (3 dec. 2016) naar de redactie met de mededeling dat zondagochtend in Haarlem op 88-jarige leeftijd zijn schoonvader John Swaab is overleden. NDR-voorzitter Merx is getrouwd met Murielle Swaab, een van de vier kinderen van het gezin Swaab.

De hippische sector verliest met het overlijden van de geboren Amsterdammer een paardenman van het oude stempel. Swaab was op zijn stal in Nederhorst den Berg en later in Limburg geen dag zonder de viervoeters. Hij was een van de bekendste instructeurs van ons land en was tot op hoge leeftijd nog aan het werk in zijn nieuwe onderkomen stal Rieterhof in Heel. Swaab werkte ook lang voor de NDR als instructeur. Velen leerden het vak bij Swaab. Hij beweerde zelf de uitvinder van het longeren bij dravers te zijn. Dat was Swaab ten voeten uit. Hij paste trainingsmethoden uit de dressuur op dravers toe en andersom. Hij is waarschijnlijk de enige paardenman in de wereld die vier disciplines van de paardensport op internationaal niveau met succes heeft bedreven. Hij was actief in de rensport als jockey en in de drafsport als pikeur. Hij sprong op internationaal niveau en ging als dressuurkampioen van Nederland naar de Olympische Spelen van Munchen in 1972. Swaab was ook met zijn dravers zeer succesvol. Hij had een zwak voor lastpakken en vond het een uitdaging om dergelijke paarden succesvol te maken. Swaab heeft circa 250 overwinningen op zijn naam. Zijn succespaard Olympus, die ruim 150.000 gulden verdiende met Swaab. Een hele som in die dagen. Lorrelot en Rififi waren andere toppers. Zijn laatste paarden waren een import genaamd Hills Daredevil en Marijke Crown. Swaab is lang werkzaam geweest in de autohandel. Hij hield van racen, niet alleen met paarden. Hij nam meerdere malen deel aan de rally van Monte Carlo.
John bleef de paarden trouw. Hij was tot en met zijn 83e jaar instructeur, maar moest wegens een val stoppen met zijn passie. John Swaab is in besloten kring begraven.

(einde In Memoriam door Douwe Frerichs)


Aanvulling door de webmaster en Murielle Swaab:

John Swaab was ook fokker.
Als fokmerrie schafte hij eerst Xita Hanover aan, een halfzus van de crack Mac Kinley. Zij was een dochter van de Duitse hengst Stuermann en Hanover Bertha en had bij Henny de Vries en diens zoon Buddy eerder al vier veulens gebracht, waaronder de latere goede koerspaarden Goalgetter (Hfl. 22.400) en Hornblower (Hfl. 92.400). Swaab kocht de merrie drachtig van Bedevil, die in 1961 door Henk Houtman naar Nederland was gehaald. Het eerste veulen ging dood bij de geboorte en toen kreeg hij van Buddy een gratis dekking door Bedevil. Het was meteen raak met de in 1970 geboren merrie Lorrelot, die Hfl. 83.250 verdiende. Swaab verkocht zijn fokproducten niet, maar ging er zelf mee koersen. De volgende, Ninouschka liep wel een record van 1.27 maar verdiende geen cent. Doordat ze een peesblessure kreeg in haar eerste koers heeft ze nooit meer gekoerst. Daarna kwamen de uitstekende hengst Olympus (Hfl. 137.571) en Pichaelle (Hfl. 14.800). Dit waren allemaal Bedevil-producten.
Daar Swaab totaal geen verstand had van de draverfokkerij en is hij steeds terug gegaan naar Bedevil tot dat deze werd  afgekeurd. Toen was hij inmiddels amateurrijder en kende hij Jan Glimmerveen, waardoor hij bij Olivier B terecht is gekomen. Die werd daarna ook afgekeurd. Vervolgens ging hij naar de “betere” hengsten. Van de Fransman Olivier B fokte hij de vosruin Rififi (Hfl. 88.000) en van de “betere” hengst Star Performer nog 3 wat minder goede producten. Xita Hanover kreeg door haar uitstekende productie de titel Elitemerrie.

Swaab ging ook met Lorrelot fokken en zij kreeg slechts 2 veulens, die niet in de baan zijn gekomen. Uit Pichaelle fokte hij 4 veulens waarvan alleen Volontaire (Hfl. 7.350, van Heres) en Amazing Star (Hfl. 44.000, van Star Performer) in de baan zijn gekomen. Pichaelle is daarna naar Eelke Kruis gegaan en werd de moeder van o.a. de crack Gazeau Skoatter (Hfl. 273.000) en Famous Skoatter (Hfl. 48.000).


In onze tak van de hippische sport worden de mensen meestal bekend door hun paarden. Als we een In Memoriam plaatsen dan worden tevens de bekendste paarden van de overledene voor het voetlicht gehaald. Bij John Swaab denken we dan in eerste instantie aan zijn beste fokproducten, Lorrelot en Olympus, die hieronder worden getoond, met natuurlijk John Swaab op de sulky.

Lorrelot:

topper

Lorrelot (J. Swaab) won in 1977 de Grote Voorjaarsprijs,
Alkmaars Sprintkampioenschap en de 2e heat van het
Noordelijk Amateurkampioenschap.
Lorrelot won totaal ƒ 98.675

J. J. Jager schreef over haar:
LORRELOT
Lorrelot werd de snelste merrie van deze jaargang. Zij kwam tot 17.4 en haar speed heeft ze ook uitgebuit op de kortebaan, waardoor ze tot een totale winsom van bijna een ton kwam, te weten ƒ 98.675, waarvan 83.250 op de langebaan. Lorrelot werd gefokt door John Swaab bij wie ze steeds is gebleven en die zelf ook veel koersen met haar heeft gewonnen. Lorrelot is een dochter van de Amerikaan Bedevil 2.01, een Rodney-zoon die thans in Duitsland dekt. De moederlijn is een van onze allerbeste. Hij begint hier in Nederland bij de Amerikaanse merrie Bertha E. Haar dochter, de recordloze Hanover Bertha, werd de grote voltreffer met een keur van klasse-paarden onder aanvoering van de onvergetelijke Mac Kinley 17.3, een van onze allerbeste dravers aller tijden. In 1956 bracht Hanover Bertha bij Buddy de Vries een merrieveulen van de Duitse hengst Stüermann, dat de naam Xita Hanover kreeg. Een merrie die als koerspaard niet de top bereikte, ook al door wat weinig ausdauer. Zij had een record van 24.3. Behalve Lorrelot bracht ze onder meer Hornblower 17.7 en Olympus 20.3.

topper

Lorrelot met haar eigenaar-trainer John Swaab.

topper

Boven: Lorrelot (John Swaab) wint de Stoomboot-prijs op een doorweekte
baan in Hilversum op 5-12-1976, voor Maxi H en Makalena d'Aster.


topper

Boven: Lorrelot (John Swaab) wint hier de 2e heat van het
Noordelijk Amateurkampioenschap 1977, voor Jos N (P. Coevoet).


topper

Boven: Lorrelot en John Swaab zegevieren met overmacht
de Gallant Prince-prijs te Wolvega d.d. 28-4-1977, voor Kairos T (J. Hof).


topper

Boven: Lorrelot met John Swaab tijdens het voorijden
op Alkmaar in de jaren zeventig.



Olympus:

topper

Boven: Olympus (J. Swaab) winnaar van het Criterium der 4-jarigen,
Duindigts Amateurrijderskampioenschap 1981 en 1982
en Revanche der Grote Prijzen 1981.


topper

Boven: Olympus (J. Swaab) zegeviert hier voor Ombre Attaqueur nr.1
en Osmond nr.4 (buitenkant) in de Ter Apel-prijs 29-8-79.


topper

Boven: Olympus (3e van links met A. Sandrini) zal de Bouter Horeca-prijs
gaan winnen op 26-10-1980. Mesquita leidt, gevolgd door
Olex Kandia (3e), Kairouan Lee (blesje, 4e).
Olympus (midden met de elbow-boots) zal gaan winnen.


topper

Boven: Olympus en John Swaab na hun overwinning op Duindigt
in de Noordhey-prijs d.d. 20-8-1980.


topper

Boven: Olympus en John Swaab tijdens de ereronde
na hun zege in de Revanche der Grote Prijzen 1981.


topper

Boven: Olympus (nr.15 met John Swaab) behaalt een nipte zege,
voor Perry Anjo (nr.16 met Hans Batist) in het Amateurrijders-
kampioenschap van Duindigt 1982.

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse